El govern aprova el polèmic canvi en les regles del Tajo-Segura amb l'oposició de Generalitat i regants

Es redueix de 38 a 27 hectòmetres cúbics la quantitat màxima en situació de normalitat hídrica i el Consell de Ximo Puig avança al·legacions

Transvasament Tajo-Segura
Transvasament Tajo-Segura / À Punt NTC

El govern espanyol ha acordat reduir de 38 a 27 hectòmetres cúbics mensuals la quantitat d'aigua transvasada en l'aqüeducte Tajo-Segura quan estiga en situació de normalitat hídrica (nivell 2). La mesura, que busca "garantir l'estabilitat del sistema", es regula en un reial decret que ha aprovat aquest dimarts el Consell de Ministres per a modificar les regles d'explotació del transvasament Tajo-Segura i a través del qual es fixen nous llindars per a la cessió de cabals amb la finalitat d'evitar situacions d'excepcionalitat i transvasament zero a les conques receptores.

La decisió, que ha despertat les crítiques dels regants del Llevant espanyol, atén el dictamen cientificotècnic del Centre d'Estudis i Experimentació d'Obres Públiques (Cedex) i té l'aval de la Comissió Central d'Explotació del Transvasament i del Consell Nacional d'Aigua, que també han aprovat una actualització de les tarifes d'aprofitament del transvasament.

L'executiu espanyol defensa que els nous llindars per a la cessió de cabals atenen un principi fonamental d'equilibri entre l'aigua disponible en els embassaments de capçalera del Tajo, Entrepeñas i Buendía, i l'estabilitat dels subministraments cap a les conques beneficiàries del transvasament, els rius Segura i Guadiana. 

Argumenta que tracta de minimitzar el risc que el transvasament entre en situació d'excepcionalitat hídrica i, en conseqüència, haja d'interrompre's l'aportació de cabals aigües avall, com ha succeït amb freqüència en els últims anys a mesura que s'agreugen els efectes del canvi climàtic sobre el règim de pluges a Espanya.

Les aportacions mitjanes del transvasament han anat caient de manera sostinguda des de la dècada dels 80 i en els últims anys la capçalera del Tajo s'ha trobat quasi la meitat del temps en situació hidrològica excepcional, la qual cosa fa impossible realitzar els enviaments d'aigua. El 2017 el transvasament no va poder efectuar-se durant onze mesos per falta de cabal suficient. Precisament, el govern liderat per Pedro Sánchez afirma que l'esperit de la norma advoca per una explotació regular i estable d'aquesta infraestructura.

Rebuig total de regants i Generalitat

El Ministeri de Transició Ecològica ha tret així endavant un dels projectes que més polèmica han generat entre regants i els governs autonòmics de la Comunitat Valenciana, la Regió de Múrcia i Andalusia. 

En les associacions d'agricultors valencians les reaccions a aquesta modificació en les regles d'explotació del Tajo-Segura són absolutament de rebuig. Entre la decepció i la indignació hi ha tot un rosari de sentiments dels regants de les comarques del sud que irriguen els seus cultius amb aigua del transvasament. Segons els seus càlculs, amb les noves condicions rebran 60 hectòmetres cúbics menys d'aigua a l'any i es lamenten perquè ni les mobilitzacions de protesta ni la reunió que tingueren amb la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Rivera, han servit de res. 

Des de la Unió de Llauradors i AVA-Asaja temen que la decisió del govern espanyol suposa l'inici de la mort del transvasament del Tajo-Segura. El remat definitiu arribarà en 2027, diuen, quan es materialitze l'augment del cabal ecològic del Tajo que reflecteix el Pla Hidrològic d'aquesta conca. Els regants insisteixen, de fet, que ara no és el moment de modificar les regles d'explotació del transvasament quan està en període d'al·legacions el nou Pla Hidrològic del Tajo.

En representació de la Generalitat, el president Ximo Puig apel·la al diàleg i reitera que el transvasament Tajo-Segura és "irrenunciable" per a la Comunitat Valenciana, que vol "aigua suficient, de qualitat i a un preu assequible". El govern valencià fa dies que estudia jurídicament el canvi en les regles d'explotació i hi presentarà "tot tipus d'al·legacions", segons ha avançat aquest dimarts el cap del Consell.

Des del govern espanyol defensen la decisió i aposten també per altres mesures com ara la dessalinització per a pal·liar la falta d'aigua que no arribe al Llevant amb el transvasament. Una proposta, la de regar amb aigua dessalinitzada, que els agricultors consideren inviable per l'elevat cost: 58 cèntims l'hectòmetre, davant dels 17 cèntims de l'aigua del transvasament. 

També et pot interessar

stats